Telefoon vragen?

Vragen over mobiele telefoons? Meld het ons! Via een mailtje naar: telefoonnieuws@gmail.com

Zelf schrijven voor TelefoonNieuws?

Wil jij ook schrijven voor TelefoonNieuws?
Wij zoeken per direct mensen die geïnteresseerd zijn in het schrijven van nieuwsberichten.

woensdag 9 juni 2010

[Review:] Google Maps navigatie in Nederland te gebruiken

IMGP6351

Google Maps heeft vandaag haar gratis online gesproken navigatie gelanceerd in Nederland, België en Duitsland gelanceerd. Ook andere landen in Europa kunnen nu gebruik maken van spraakgestuurde aanwijzingen. Eerder was de dienst al te gebruiken in Engeland en Ierland, dit was op 21 april 2010. Bijna anderhalve maand later is onder meer Nederland eraan toegevoegd.

TelefoonNieuws heeft Google Maps navigatie uitgebreid onder handen genomen op de Sony Ericsson Xperia X10, draaiend op Google Android 1.6. In deze korte review ziet u alle hoogtepunten en mogelijkheden met Google Maps navigatie.
Het moge duidelijk zijn dat Google nu echt de aanval opent op Nokia, wat onlangs haar Ovi Maps gratis beschikbaar maakte, het grootste verschil is dat Ovi Maps wel helemaal offline te gebruiken is.

IMGP6352

Sinds vandaag is Google Maps navigatie te gebruiken op Android toestellen, er hoeft niks gedaan te worden want in het menu is een blauwe pijl te vinden met de naam navigatie. Tot vandaag was dat icoontje er ook al maar nog niet te gebruiken. Nu dus wel. Wat er nodig is voor het navigeren met Google Maps navigatie is een actieve dataverbinding, want de kaarten worden niet op de telefoon opgeslagen maar via het netwerk opgehaald. Daarom is navigeren in het buitenland niet aan te raden omdat dat hoge kosten met zich meebrengt.

IMGP6366

Ook een GPS signaal is handig om de locatie nog nauwkeuriger vast te stellen, de dienst kan ook gebruikt worden zonder GPS, dan maakt Google Maps navigatie gebruik van de zendmasten maar is minder nauwkeurig.
De navigatie werkt vooralsnog nog niet op de Apple iPhone, naar verwachting komt dit in de toekomst er wel aan. Google Maps navigatie werkt op moment van schrijven op Android toestellen.

Er kan een adres ingevoerd worden maar ook plaatsnamen, bedrijfsnamen, landen of zelfs een categorie waarin een bedrijf zich bevindt. Vanaf Google Android 2.1 wordt het ook ondersteund dat er een bestemming wordt ingesproken. De route is erg snel uitgestippeld, de verwachtingen worden steeds hoger bij het zien van de interface van Google Maps navigatie.

IMGP6358

Als je toestel, zo ook de Sony Ericsson Xperia X10, beschikt over een digitaal kompas, is de nauwkeurigheid nog beter en wordt de route nog duidelijker.
De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid en we krijgen duidelijk overzicht van waar we ons bevinden.
Aan de bovenkant is er een groene balk te vinden en kan er op de pijltjes worden gedrukt om zo de route alvast te laten zien. Ook is er de mogelijkheid om heel de route al te laten zien in het overzicht, of als kaart.

IMGP6354

Tijdens het navigeren kan er allerlei informatie worden getoond, zo kunnen snel tankstations worden gevonden of parkeerplaatsen, maar ook restaurants en is er gratis actuele file informatie. Google Maps houdt bij files rekening met de verkeerssituatie en berekent indien nodig een andere route.

IMGP6359

Ook kan er gebruik worden gemaakt van de satellietmodus en van Streetview weergave zodat afslagen nog duidelijker worden weergegeven en ook als je bijna bij de plaats van bestemming bent kan je ervoor kiezen dat Google Maps automatisch overspringt naar Streetview weergave.

Ook in de notificatiebalk van het Android toestel is een blauw pijltje te vinden, als we de notificatiebalk naar beneden ‘vegen’ dan krijgen we te zien hoeveel minuten de reis nog duurt en wat de volgende actie moet zijn tijdens het navigeren.

IMGP6362

We zijn zeker te spreken over de nieuwe navigatie van Google Maps. Het zit nog wel in beta-fase maar het werkt uitstekend. De stem is vloeiend Nederlands en geeft duidelijk aan hoe er gereden moet worden.
Wellicht dat Google binnenkort nog meer functies toevoegt aan Google Maps navigatie, maar we kunnen concluderen dat Google goed bezig is met haar gratis online navigatie. Een tip: houdt de accuduur in de gaten ;-).