Telefoon vragen?

Vragen over mobiele telefoons? Meld het ons! Via een mailtje naar: telefoonnieuws@gmail.com

Zelf schrijven voor TelefoonNieuws?

Wil jij ook schrijven voor TelefoonNieuws?
Wij zoeken per direct mensen die geïnteresseerd zijn in het schrijven van nieuwsberichten.

donderdag 21 januari 2010

SMS-en voor Haïti; niet altijd geheel naar het goede doel

Z24 heeft een onderzoek gedaan naar doneren door middel van SMS berichten voor Haïti, ofwel het goede doel.
Z24 heeft duidelijk in kaart gebracht, bij welke providers er wel en niet bedragen in rekening worden gebracht voor het verzenden van een SMS bericht.

Leger des Heils: 4333
Om via het Leger des Heils Haïti te steunen, kun je een berichtje sturen naar nummer 4333. Je betaalt dan 2,50 euro per keer. Het Leger des Heils laat weten dat hiervan 75 procent naar het goede doel gaat. Ongeveer 10 procent gaat naar de provider (al kan dit per provider een beetje verschillen). Er wordt btw over het bedrag afgedragen, en tot slot brengt de sms-broker van dit nummer, Mobilion, 2,5 cent per bericht in rekening.

Mobilion laat desgevraagd aan Z24 weten dat het bedrijf geen kosten in rekening brengen als het geld naar giro 555 gestort wordt, het rekeningnummer van de samenwerkende hulporganisaties (SHO). Anders moet er wel betaald worden.

Het Leger des Heils besloot 21 januari zich aan te sluiten bij de SHO. Van de giften die voor deze datum zijn gedaan via het nummer 4333 ging dus geld naar Mobilion, tenzij de twee alsnog afspreken dat die kosten met terugwerkende kracht worden kwijtgescholden. Van de donaties die na 21 januari gedaan worden gaat geen geld meer naar Mobilion.

SHO: 5050
De SHO maken gebruik van sms-nummer 5050. Als je via deze dienst doneert aan Haïti, wordt 3 euro bij je in rekening gebracht. De SHO laat weten dat het hele bedrag naar giro 555 gaat. De sms-broker die dit nummer beheert, Golden Bytes, brengt geen kosten in rekening voor de afhandeling. Bovendien geven Vodafone, KPN en T-Mobile aan sms’jes in dit geval gratis te verwerken.

Het goede doel sms: 5757
Via nummer 5757 is het ook mogelijk om Haïti per sms te steunen, voor 1,50 euro per keer. Dit nummer hoort bij ‘Het goede doel sms’. Deze organisatie laat weten dat er van die 1,50 euro naar verwachting 58 eurocent aan kosten in rekening worden gebracht. Uiteindelijk gaat er dus 92 cent naar het goede doel. Aan kosten voor telecom, dus aan de sms-broker en de telecombedrijven, zegt Het goede doel sms 27 eurocent kwijt te zijn.

De organisatie zelf verdient 7 cent per bericht. De club laat Z24 weten nog niet besloten te hebben om eventueel af te zien van de verdiensten.

Welk doel je steunt via nummer 5757 is ook niet helemaal duidelijk. Wanneer veel wordt opgehaald zegt de organisatie de opbrengst te verdelen over Akvo, het Rode Kruis en Unicef. Indien de opbrengst tegenvalt wordt alleen Akvo gesteund, aldus een woordvoerder. Akvo is een organisatie die zich voornamelijk richt op water en sanitatieprojecten.

Radio-omroepen: 3555
Dit nummer is in het leven geroepen door radio 555, een samenwerkingsverband van verschillende commerciële en publieke (radio)omroepen. Haïti via dit nummer steunen kost je 1,50 euro. Een woordvoerder laat weten dat de sms-broker van dit nummer, CM Telecom, zelf geen kosten in rekening brengt en in onderhandeling is met de verschillende providers over hun kosten.

KPN en Vodafone laten weten voor dit nummer evenmin kosten in rekening te brengen. T-Mobile geeft echter aan wel kosten in rekening te brengen voor het afhandelen van sms’jes via dit nummer.

Wanneer je besluit om per sms geld aan Haïti te doneren, heb je de meeste kans dat het gehele bedrag ook daadwerkelijk naar het goede doel gaat wanneer je in zee gaat met de SHO.

Bovendien blijkt dat mensen die bellen via KPN en Vodafone de meeste kans hebben dat hun provider geen kosten in rekening brengt.

Het volledige bericht is te lezen op: de website van Z24